Sarang ataupun medium merupakan tempat atau habitat, dan juga sebagai makanan cacing. Mutu dan kualiti sesuatu medium menentukan keberkesanan dan hasil penternakan cacing. Bahan beku medium boleh terdiri daripada :-
- Sayur-sayuran, buah-buahan atau apa sahaja bahan yang boleh
membusuk
- Kotoran lembu, kotoran kerbau, kotoran ayam, dan sebagainya
- Serbuk gergaji, serutan kayu, dan sebagainya
- Sekam padi atau dedaknya
- Hampas tebu
- Kotak atau kertas-kertas yang sudah tidak digunakan
(rendam sehingga hancur)
- Sisa makanan
- Jerami, pokok pisang, dan sebagainya
Langkah-langkah penyediaan Medium
-Bahan medium seperti najis ternakan perlulah direndam
sekurang-kurangnya selama 3 hari bagi memastikan segala serangga
mati, mengurangkan asid amonia dan bagi menutralkannya.
-Setelah 3 hari buangkan air rendaman supaya keadaan bahan
medium mendap 6 kepada 3 inci.
Kemudian masukkan bahan sisa pertanian seperti habuk kayu
gergaji atau serbuk sabut kelapa untuk mengawal kelembapan
medium.
-Medium harus terlebih dahulu dibalik-balikkan selama 1 hingga
2 minggu.
-Kelembapan harus dijaga 40% hingga 50%, PH 6.3 – 7.5 dan
suhu 20 – 30 darjah celcius.
CARA 1 : FERMENTASI ( KHUSUS JERAMI )
-Jerami dihancurkan atau dipotong sebesar 2 cm ke 10 cm.
Jika bahan dikhuatiri tercemar racun, maka bahan perlu direndam
selama 24 jam atau terus menerus hingga busuk.
-Bahan dikeluarkan setelah hilang racunnya dan kemudian proses
Fermentasi dilakukan di dalam drum atau lainnya.
-Fermentasi dilakukan selama 2 minggu. Sebanyak 75 % air
digunakan agar bahan terendam dan kemudian ditutup rapat
sehingga tiada udara keluar atau masuk.
-Setelah 4 hari digaul dan ditutup semula selama 1 minggu, jerami
di gaul sekali lagi dan udara dibiarkan keluar. Proses ini dipanggil
proses pendinginan. Jerami boleh digunakan sebagai bahan
medium setelah sekitar 2 hingga 4 hari.
-Untuk lebih cepat, jerami boleh direbus dan didinginkan
selama 2 hari.
CARA 2 : KOTORAN TERNAK
-Kotoran ternak perlu dijemur sehingga tahap kelembapannya cukup.
Ianya tidak boleh terlalu basah atau terlalu kering.
-Kotoran ternak ini kemudiannya digaul sehingga rata. Proses
pembuatan inii dilakukan selama 2 hingga 7 hari. Lebih lama
adalah lebih bagus.
-Syarat utama nagi penggunaan kotoran lembu adalah ; kotoran
lembu yang masih baru ataupun sehari tidak boleh dijadikan bahan
untuk medium. Ini kerana, tahap gas ammonia di dalamnya adalah
sangat tinggi dan cacing tidak boleh hidup dengannya.
-Adalah lebih baik sekiranya kotoran lembu melalui proses
Fermentasi dahulu selama 1 minggu dan didinginkan dengan cara
pengadukan sebanyak 2 hingga ke 4 kali.
•
CARA 3 : CAMPURAN KOTORAN TERNAK /
SERBUK GERGAJI
-Dengan nisbah 30 % serbuk gergaji dan 70% kotoran
ternak, campuran ini diaduk rata dengan penambahan air
sebanyak 30 %.
-Campuran ini direndam di dalam drum bertutup selama
10 hari. Adalah lebih baik jika rendaman ini dibuat selama
1 bulan. Campuran ini perlu diaduk seminggu sekali dan
menambah air jika perlu.
Rabu, 13 Mei 2009
Langgan:
Catatan (Atom)